Turul-szobor alapkőletétele Trianon emléknapján

Turul-szobor alapkőletétele Trianon emléknapján

Trianoni Emléknapot szervezett Sümeg Város Önkormányzata és a Trianoni Emlékhely Bizottság június 4-én.

A Kossuth utcai Emlékparkban a magyarság ősi jelképének, totemállatának, a Turulnak szobrát helyezik majd el. Madarassy István ötvösművész alkotásának most ünnepélyes alapkőletételére került sor, a trianoni békediktátum megkötésének évfordulóján. A majdani szobor helyén most annak makettje volt látható, körötte pedig a „nagymagyarország” körvonala, amit nemzeti színű zászlók töltöttek ki. A rendezvény nyitányaként a magyar himnusz után a székely himnuszt is áhítattal énekelték el a résztvevők. Józsa Éva előadóművész Jókai Anna: Ima Magyarországért című versét szavalta, majd a gyönyörű "Honvéd áll a Hargitán" című dalt hallhattuk Kerekes Tamás sümegi énekes előadásában, akit Agócs Alexander kísért tárogatón.

Varga Norbert, Hegykő alpolgármestere, történész beszéde után Végh László alpolgármester elevenítette fel a múltat. Felidézte, hogy ezen a helyen már állt egy Turul-szobor, amit 1945 után lebontottak. Navracsics Tibor, a FIDESZ parlamenti frakciójának vezetője ezért újrakezdésnek nevezte a város mostani kezdeményezését, és kiemelte annak jelentőségét, hogy ma is emlékeznek még az emberek Trianon gyásznapjára, hiába akarta történelmi tudatunkat megsemmisíteni a kommunista hatalom. Dr. Rédei Zsolt polgármester, Lasztovicza Jenő, a Megyei Közgyűlés Elnöke és Navracsics Tibor elhelyezte a leendő emlékmű alapkövét a téren. az alapkő alá tégelyt állítottak, amibe belehelyezték a jelenleg forgalomban lévő fém pénzérméket, egy mai kiadású hírlapot, a sümegi Képviselő-testület 2006. novemberi határozatát a Sümegi Trianoni Emlékhely Bizottság megalakulásáról, valamint a 2008. áprilisában hozott határozatát a trianoni emlékhely létrehozásáról. Madarassy István szobrászművész makettjének fényképét, a mai emléknapra készített meghívót és egy írást, mely üzenetet tartalmaz az utókor számára. Nagy József kanonok áldásával szentelte meg a Turul helyét. A rendezvény második részében Madarassy István ötvös, szobrászművész kiállítása nyílt meg a Püspöki Palotában. A tárlatot Dr. Barsi Balázs O.F.M. nyitotta meg.

ÜZENET AZ UTÓDOKNAK:
"1920. június 4-én olyan sebet ejtettek az ezeréves Magyar Állam testén, amely ma, 88 évvel később is sajog. A 88 évvel ezelőtti győzők talán abban bíztak, hogy az élő szervezet nem élheti túl ezt a csonkolást. Kis híján igazuk lett. Ám mégis, annyi tragédia és megaláztatás, oly sok külső és belső ellenség kártevése után, él nemzet e hazán. Őseink, Sümeg városa, történelmünk során többször is példát mutatott hazaszeretetből és önfeláldozásból. Mi, kései utódok, méltóak kívánunk lenni hozzájuk. Ezért elhatároztuk, hogy városunk szívében olyan jelet hagyunk hátra a jövő nemzedékeknek, amely örök mementója a Haza szétszabdalásának, a Nemzet fájdalmának, és egyúttal kifejezi a Nemzet méltóságát és erejét, és a Haza feltámadásába vetett hitünket. A magyarság legősibb jelképében, az Emese álmában feltűnő turulban találtuk meg ezt a jelet! A mai napon lerakjuk emlékművünk alapkövét, amelyre Isten áldását kérjük, hogy ne csak kő és érc legyen, hanem az eltiporhatatlan Magyar szellem, az igaz Hazaszeretet kiapadhatatlan forrása minden hozzálátogatónak!"
Dr. Navracsics Tibor, Lasztovicza Jenő, Madarassy István, dr. Rédei Zsolt, a Sümegi Trianoni Emlékhely Bizottság tagjai: Papp Zoltán, Végh László, Judi József, Bock Csaba és dr. Kulcsár Ferenc aláírásukkal szentesítették ezt az üzenetet.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Idiota barmok vagytok!

Idiota barmok vagytok!

A mai hazug és állszent

A mai hazug és állszent politikai vezetők bűne felér trianonéval!
Az 'Élni és élni hagyni' mottót felcserélték az 'Oszd meg és uralkodj' mottójával!

Ma magyarországon egy nyugdij előtt álló, tisztességben megőszült asszony minimálbéres közmunkáért- szennyvízcsatorna tisztítás,...árokásás stb könyörög a helyi polgármesternél, mert megszünt a munkahelye.

Trianon

Az első világháborúban a győztes nagyhatalmak akkori döntéshozói
megcsonkították-szétszabdalták Nagy Magyarországot, a Magyar királyságot.
1920 junius 4.-én a versailles-Trianon kastélyban irták alá a döntéshozók piszkos diktátumát.Több mint 3,5 millió Magyar került a határokon kívül.Területeinket lecsatolták.
Magyarország története századokon át tele volt dicsőséggel és tudjuk,hogy védőbástyája volt a kereszténységnek a törökök ellen és ezért megérdemelte volna,hogy ne csonkítsák meg.
"Ezt a békeszerződést meg kell és meg is fogják változtatni."/Cherfis tábornok író Franciaország.

Hiszek egy Istenben
Hiszek egy hazában,
Hiszek Magyarország
Feltámadásában.
Tisztelettel jegyzé minden igaz Magyar számára:Galamb Mária Sarolta 2008 december havában a nap 24.-ik órájában.
SZEBB JÖVŐT!

Trianon.

Trianon hatékony és széleskörü ismereteinek áttöréséhez több odafigyelést,érzelmet Magyarok!
VESSZEN TRIANON!

Trianon!

Tisztelt Trianonra emlékező Magyarok!

E sajnálatos múltbéli esemény során ma könnyedebb a lelkem,mert érezni vélem Sümeg városának szellemében a Trianonra méltón emlékező egyes Honatyákat,-Magyarokat,miszerint junius 4.-én lerakták az emlékmű alapkövét mely nagyon méltó s dícséretes gesztus a város vezetésétől.

Köszönet érte.Emlékezzünk egy rövid de tartalmas időre a Trianon kapcsán elszenvedett magunkfajta Magyarjaink-ra.

Hiszek egy Istenben,
Hiszek egy országban,
Hiszek Magyarország
feltámadásában!!
Ennek fényében kívánok minden Magunkfajtának jó egészséget
és minden jót.

Üdvözlettel:Galamb Mária Sarolta, 2008.09.idusán,a nap 16.-ik órájában.

Egy Sümegi.

Remélem a turul szobor valóban méltó helyre kerül még ebben az évben Sümeg városában.
Szebb Jövőt!
Vesszen trianon!

Mégsem

Ez sem jött Össze Végh Úr......?????.....!!!!!

Szebb jövőt!
Még a nap is másként süt?

mégsem?

ami késik, nem múlik!
szebb jövőt!