Drágább szemétszállítás

Azt ígérik nem emelkedik másfélszeresére vagy közel duplájára a szemétszállítás díja a folyamatban lévő, a teljes régiót érintő fejlesztések miatt. A lakosság terhei várhatóan "csak" az infláció mértékével növekednek.

Mindezt Czaun János, az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke jelentette be közelmúltban Sümegen egy ezzel kapcsolatos aggályra reagálva. A sümegi önkormányzat ugyanis olyan állásfoglalást tett közzé, miszerint a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése, az ahhoz kapcsolt szállítási, ártalmatlanítási díjak jelentősen megemelik a lakossági díjakat. Ez Sümegen konkrétan az éves, közel 22 ezer forint helyett 33-37 ezer forint ingatlanonkénti terhet jelentene, amit az önkormányzat véleménye szerint a munkanélküliséggel megyei szinten legjobban sújtott térségben nem lehet már a lakosság nyakába varrni. Erre a problémára reagált Czaun János a már említett módon a kisvárosban.
Az ugyan világos volt, hogy az ígéret szerint Sümegen nem emelkedik (csak az infláció mértékével) az éves díj, de kérdésként merült fel, hogy akkor ki fizeti a kieső részt, illetve hogy a többi önkormányzat esetében mi is várható?
A társulás elnöke (egyben veszprémi alpolgármester) lapunk kérdésére elmondta, hogy egy uniós támogatásnak köszönhetően csökkennek az önkormányzatokra háruló terhek.
- Ugyan még nincs kihirdetve, de már elmondhatom, hogy a teljes, 7,3 milliárd forintos beruházáshoz nagyon jó eséllyel még 2,3 milliárdot nyerünk. Új pályázati lehetőség adódott az eszközbeszerzésre, amelyet pozitív elbírálás esetén nem a társulásnak, tehát nem az önkormányzatoknak kell finanszírozni. Ez egy nagyon jelentős előrelépés, és jó hír, hogy az unió illetékes bizottsága támogatja a pályázatot. Ebből lehetne megvásárolni a rendszer működtetéséhez szükséges eszközöket, speciális gépjárműveket, berendezéseket - mondta Czaun János.

Az észak-balatoni hulladékgazdálkodási projektet a 158 településből álló önkormányzati társulás koordinálja. A program a királyszentistváni hulladéklerakó, az ajkai, pápai és tapolcai átrakó- és válogató-, a veszprémi válogató-, a balatonfüredi komposztálóüzem megépítését, működtetését tartalmazza. A szelektív hulladékgyűjtés is korszerűsödik, a régióban négyszáz új gyűjtősziget is létesül.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nyílt levél Végh Lászlónak, Sümeg Főállású Alpolgármesterének

Tisztelt Főállású Alpolgármester Úr!

Mély megdöbbenéssel olvastam, a Marcal Parti című újságuk áprilisi különkiadásában leközölt cikkét, melynek a „Kukák és patkányok” címet adta.

Sümegi lakosként, engem is megdöbbentett az, ahogy Önök kezelni szeretnék a hulladékszállítást.

Elindult egy civil kezdeményezés, aláírásgyűjtés, amelyben a lakosság kéri Önöket, tájékoztassák megfelelően a hulladékszállítással kapcsolatos elképzeléseikről a városban élő embereket.

Mint a Jobbik sümegi szervezetének elnöke, a tagsággal teljes egyetértésben, Sümegen működő párt-szervezetként, segítettük ezen kezdeményezés sikerességét

Már az is elfogadhatatlan lett volna, ha csak minket jobbikosokat minősít ilyen lekezelő, köztisztséget ellátó emberhez méltatlan módon. Ám az, hogy Ön, Sümeg Város lakosságának jelentős részét (akik magyarázatot várnak hulladékkezelési döntésükkel kapcsolatosan) patkánynak nevezi, otthonaikat „bűzös odúnak” titulálja (ezt természetesen burkolva írta, nem felvállalva szavai/írása súlyát), az teljes mértékben elfogadhatatlan. Ön azokat az embereket szúrta hátba ezzel az írásával, akik megválasztották önkormányzati képviselőnek, akik megbízták Önt azzal, hogy képviselje őket városunk önkormányzatában.

Felszólítom Önt, mondjon le Főállású Alpolgármesteri tisztségéről, illetve adja vissza képviselői mandátumát, ezzel tanúsítva megbánását, hogy ilyen mértékben és módon megbántotta a város lakosságának jelentős részét.

Tisztelettel: Németh Richárd,

Jobbik Magyarországért Mozgalom Sümegi Alapszervezetének elnöke