Lopják a bástya köveit a felújított zsidó temetőből

Építkezéshez lopják a köveket a felújított zsidó temetőből Kisvásárhelyen, időnként pedig krosszpályának használják a Zalaegerszeg-Sümeg közötti főút mellett található temetkezési helyet.

- Felháborító, hogy egyesek mit művelnek! A sírokat szerencsére nem bántották, ám a temetőt körülvevő bástya falait több helyütt megbontották, s viszik a követ. A mértékből következtetve, gondolom építkezésre - panaszolta Reicz Jánosné. - A zsidó temető hosszú évtizedeken át dzsungel volt, néhány esztendeje rendeztük a területet. Az egész falu összefogásával kivágtuk a fákat, bokrokat, kiástuk a földből a sírköveket, s rekonstruáltuk, majd újra felállítottuk őket. S megépítettük a kőbástyát, mely - ha így megy tovább - egyszerűen elfogy. Érthetetlen számomra az egész, hiszen a környéken számos kőbánya van, melyekben nem is túl drágán bárki vehetne követ.

De nemcsak ez a baj, hanem az is, hogy valaki krosszpályának használja a forgalmas Zalaegerszeg-Sümeg főút mellett lévő temetőt.

- Az autó nyomai látszanak a terület közepén. Előfordult, hogy a jármű megsüllyedt... Hát, nem tudom, az ilyen gátlástalan embereknek milyen a lelkiviláguk?!

Kisvásárhelyre egyéb módon is rájár a rúd, a nemrég elkészült parkból és a játszótérről összesen harmincöt 60-70 centis tuját loptak el ismeretlenek.

- Dolgozunk, hogy a falut szépítsük, mások meg egyetlen éjszaka alatt tönkreteszik a munkánkat - folytatta a polgármester asszony. - Nem dicsekvésként mondom, de a park a falu egyik éke, ahogy a játszótér is. Kisvásárhely lakossága egy emberként segített a kialakításukban. Padokat, fából játékokat készítettünk, virágosítottunk. S tessék, jön(nek), valaki(k), s vége az egésznek!

Reicz Jánosné azt mondja, a lopások miatt feljelentést tettek a rendőrségen, a korábbinál jobban figyelnek a falura, a településőr folyamatosan járja a falut. De a tettenérés nagyon nehéz, szinte lehetetlen.

- Komolyan azon gondolkozom, hogy be kellene kameráztatni a falut, annak talán lenne visszatartó ereje - fogalmazott.