Orrszarvútülköt loptak el a balatoni Afrika Múzeumból

Orrszarvútülköt loptak el a balatoni Afrika Múzeumból
2011. augusztus 19., péntek, 15:16

Értékes orrszarvútülköt loptak el a Balatonedericsi Afrika Múzeumból kedden, hétfő éjjel pedig a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum trófeatermébe próbáltak betörni, ahol hat orrszarvútülök található. A Népszava szerint orrszarvútülkökre specializálódott nemzetközi bűnbanda garázdálkodhat Magyarországon.

Csaknem harmincmillió forintot érő orrszarvútülköt loptak el a Balatonedericsi Afrika Múzeumból - mondta Nagy Endréné múzeumigazgató. Kedden, nyitvatartási idő alatt a múzeum munkatársai nagy robajra lettek figyelmesek, kiderült, hogy betörték a rinocérosztrófeát tartalmazó üvegvitrint.
A látogatók szerint egy fekete bőrű férfi a bozóton át menekült el a helyszínről a hetven centiméteres tülökkel - mondta Nagy Endréné. Hozzátette: korábban egy külföldi férfi már többször érdeklődött náluk, hogy megvásárolhatná-e a Balatonedericsi múzeum egyetlen orrszarvútrófeáját, de nemleges választ kapott.
Hétfő éjjel a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum vadászati tárlatának trófeatermébe - ahol hat orrszarvútülök található - próbáltak behatolni - mondta Pálinkás Róbert kastélyigazgató az MTI érdeklődésére. A Festetics-kastélyban működő fegyveres őrszolgálat megakadályozta a betörést, de a tetteseknek sikerült elmenekülniük. Mint az igazgató elmondta, a rendőrség szakértői rengeteg nyomot találtak, például egy fejszét is. Futtató Norbert, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel hírzárlatot rendeltek el az ügyben.
A Népszava szerint feltehetően nemzetközi bűnbanda garázdálkodik
Magyarországon. A lap úgy tudja, hogy az elmúlt napokban több múzeumot is hasonló támadás ért, és a budapesti Természettudományi Múzeumból is loptak el orrszarvútülköt.
Az orrszarvútülköt a hagyományos keleti gyógyászatban porrá őrölve fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint nemivágy-fokozóként (afrodiziákumként) is használják.